Informatie
Beleid Vrijwilligers
Het Vrijwilligersbeleidsplan van Voorwaarts is erop gericht om leden en ouders van jeugdleden meer te betrekken bij de vereniging. Het uitgangspunt is dat meer leden bijdragen aan de vrijwillige taken die zorgen voor continuïteit van de vereniging, onder de slogan 'Voorwaarts zijn we samen. Iedereen doet iets!'. Het beleidsplan schetst een heldere structuur voor het werven, begeleiden, belonen en waarderen van vrijwilligers.
Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering d.d. 29 mei 2024.
Hieronder de belangrijkste punten:
1. Doelen en Visie
Voorwaarts draait volledig op vrijwilligers, die de club ondersteunen bij sportieve en organisatorische taken, zoals het besturen, coachen en het organiseren van evenementen. De visie van de vereniging is dat vrijwilligers de kern vormen van de club, en hun betrokkenheid is essentieel om het sporten betaalbaar te houden. Om dit te realiseren, wordt gestreefd naar betere werving, opleiding, begeleiding en waardering van vrijwilligers. Voorwaarts wil leden ervan bewust maken dat het functioneren van de club een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de leden. Lid worden/zijn van de vereniging is daardoor niet vrijblijvend. Daarnaast zorgt vrijwilligerswerk draagt bij voor samenhorigheid.
2. Organisatie en Structuur
Binnen het Algemeen Bestuur wordt een bestuurslid Vrijwilligerszaken toegevoegd met hieronder een Commissie Vrijwilligerszaken (CVZ) om het vrijwilligersbeleid te implementeren en te bewaken. In deze commissie nemen de bestuursleden vanuit de afdelingen Voetbal, Handbal, Gymnastiek en Volleybal zitting die Vrijwilligerszaken in hun portefeuille hebben. Zij zorgen er samen voor dat alle procedures en regels rondom vrijwilligerswerk duidelijk zijn, dat vacatures actueel en inzichtelijk zijn en dat leden die zich aanmelden voor een vrijwillige taak te woord gestaan worden en gekoppeld aan de juiste persoon binnen de afdeling. Door verschillende soorten vrijwilligerswerk aan te bieden, kan elk lid iets bijdragen dat past bij hun beschikbare tijd en vaardigheden. Leden die om welke reden dan ook geen structurele taak willen uitvoeren, kunnen zich aanmelden als Maatje van Voorwaarts. Dit is een pool van leden die opgeroepen kunnen worden voor een incidentele taak of ondersteuning bij bijvoorbeeld een evenement of actie.
3. Werving en Selectie
Vrijwilligerswerving is een belangrijke prioriteit voor Voorwaarts. De vereniging zet in op persoonlijke benadering en gerichte communicatie om nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Ook maakt de club gebruik van sociale media en de vrijwilligerswebsite van Voorwaarts om werving te versterken. Op ledenbijeenkomsten zoals startdagen is de vrijwilligersbeleid een vast onderdeel van het programma en is de commissie CVZ zo mogelijk aanwezig. Nieuwe leden en ouders van jeugdleden worden aangemoedigd om een verplichte introductiebijeenkomst bij te wonen waarin zij worden geïnformeerd over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk. Door deze aanpak hoopt Voorwaarts dat ouders en leden zich op een natuurlijke wijze betrokken voelen en zich meer inzetten.
4. Waarderen en Belonen
Vrijwilligers worden gewaardeerd door jaarlijkse evenementen zoals de Nieuwjaarsreceptie en de "Dank je wel-avond". Tijdens deze bijeenkomsten worden vrijwilligers erkend voor hun inzet, wat hen gemotiveerd houdt. Er zijn ook kleinere waarderingen, zoals een drankje na een dienst of media-aandacht voor bijzondere prestaties. Ook is er een protocol om ereleden en leden van verdienste te benoemen als een lid zich uitzonderlijk inzet voor de vereniging. De club biedt kleine attenties en in sommige gevallen een vrijwilligersvergoeding, afhankelijk van de functie en inzet. Voorwaarts wil zo min mogelijk onderscheiden in beloning en waardeert iedere vrijwilliger als even belangrijk.
5. Rechten, Plichten en Klachten
Vrijwilligerswerk bij Voorwaarts is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Er wordt van iedere vrijwilliger verwacht dat zij hun taken serieus nemen, en bij afwezigheid zelf vervanging regelen. Als de vrijwilliger stopt met het uitvoeren van de functie levert hij/zij benodigde materialen in zoals sleutels, kleding etc. Voor functies die werken met kwetsbare groepen (zoals jeugdtrainers) is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. De club heeft een klachtenprocedure, een vertrouwenspersoon en een OMNI-klachten coördinator om een veilige en respectvolle omgeving voor iedereen te garanderen.
6. Begeleiding en Scholing
Om vrijwilligers beter te begeleiden en betrokken te houden, biedt Voorwaarts (na goedkeuren door het bestuur van de afdeling) toegang tot opleidingen en bijscholingen, zoals EHBO-cursussen, specifieke trainingen voor coaches en scheidsrechters die beschikbaar zijn via sportbonden en lokale instanties. Deze scholingen bevorderen de persoonlijke ontwikkeling van vrijwilligers en verhogen de kwaliteit van hun werk. Dit beleid draagt bij aan de continuïteit en het enthousiasme binnen de vereniging. Nieuwe vrijwilligers worden gekoppeld aan ervaren leden om hen te helpen hun taken beter uit te voeren.
7. Speerpunten voor 2024-2026
In de periode 2024-2026 zet Voorwaarts in op drie belangrijke speerpunten:
- Missie en Visie: Het versterken van de visie "Voorwaarts zijn we samen" door het vrijwilligersbeleid verder te professionaliseren en duidelijke afspraken te maken over de inzet van vrijwilligers.
- Organisatie en Structuur: Voorwaarts groeit, en om deze groei te ondersteunen, is een solide organisatie essentieel. De Commissie Vrijwilligerszaken werkt aan een centrale structuur voor de werving en aansturing van vrijwilligers, inclusief periodieke evaluaties en bijsturing waar nodig.
- Communicatie: Voorwaarts wil de communicatie rondom vrijwilligerswerk verbeteren, zowel voor werving van nieuwe leden als voor de informatievoorziening aan bestaande vrijwilligers. Hiervoor worden de digitale kanalen zoals de website en social media ingezet, maar ook tijdens ledenbijeenkomsten is vrijwilligersbeleid vast punt op de agenda waarvoor toolkit met standaard communicatiemiddelen ontwikkeld wordt. Voor nieuwe leden worden introductiebijeenkomsten georganiseerd.
Conclusie
Het vrijwilligersbeleid van Voorwaarts biedt een gestructureerde aanpak om leden en ouders te betrekken bij het functioneren van de vereniging, met een focus op waardering, communicatie en organisatie. De vereniging wil zo haar vrijwilligersbestand versterken en leden helpen verantwoordelijkheid te nemen voor een bloeiende en veilige clubomgeving.