Kledingcommissie en organisatie Twellolands • vrijwilliger sinds 2004
Kim
Kim Horstink is geen onbekend gezicht in Twello, want in het dagelijkse leven staat ze voor de klas op de Martinusschool. Naast haar baan en haar gezin, is ze ook vrijwilliger bij Voorwaarts. Als lid van de kledingcommissie van de volleybal ‘kleurde ze Twello deze zomer oranje’. Ze vertegenwoordigt de kledingcommissie ook in het volleybalbestuur. En daarnaast zit ze in de organisatie van Twellolands. Met de introductie van de nieuwe kledinglijn heeft ze drukke maanden achter de rug. Maar, met trots kijkt ze terug op het project.
Hoe ben je betrokken geraakt bij Voorwaarts?
Mijn vader was als speler en vrijwilliger betrokken bij de handbal, dus ik was veel op de club te vinden. Van huis uit heb ik meegekregen dat het gebruikelijk is dat je naast het sporten een bijdrage levert aan een vereniging. Toen ik op de Pabo zat en ben ik begonnen met het trainen van de jeugd (12-13 jaar). Ik speelde toen zelf in de volleybalselectie en vond het een mooi verlengstuk van mijn opleiding. Vanuit die rol zat ik ook in de Jeugdcommissie en was ik betrokken bij de organisatie van verschillende activiteiten. Van mini-wedstrijdjes tot en met de jeugdkampen. Een mooie en leerzame tijd.
Wat heeft het vrijwilligerswerk je gebracht?
Het is een fantastische manier om veel mensen te leren kennen. Ik ken veel mensen binnen de club, heb er vriendinnen aan overgehouden en heb zelfs mijn man ontmoet bij Voorwaarts. Daarnaast is het leuk om samen iets te doen voor de vereniging. Ik speel nu in een vriendinnenteam en veel van mijn teamgenoten zijn ook actief. Dat verbindt en maakt het sociale component nog groter.
Wat is er veranderd in de loop der jaren?
Als vereniging zijn we natuurlijk gegroeid. Er zijn meer mensen van buitenaf bijgekomen, daardoor ken ik zeker niet iedereende hele vereniging meer. Maar ik zie daar juist de voordelen van in. Die verbreding geeft andere inzichten en meer mogelijkheden. De basis blijft hetzelfde, samen sporten en met een grote groep mensen de vereniging draaiende houden.
‘Het verbindt, door het samen te doen maak je het effectiever en het levert ander inzichten op. En daar hebben we bij de organisatie van zo’n groot toernooi enorm veel profijt van.’
Wat is voor jou de toegevoegde waarde van een omnivereniging?
De kracht van de omni is de veelzijdigheid. We hebben veel te bieden voor de sporters in Twello. Maar dat maakt het soms ook lastig, want een zaalsport heeft andere belangen dan de voetbal. We gaan wel steeds meer inzien dat we elkaar kunnen versterken. Dat zag je al in het kledingproject, wat verenigings breed veel heeft opgeleverd. Dat geeft een gevoel van eenheid. En dat zien we zeker ook terug bij de organisatie van Twellolands, waar ik inmiddels een paar jaar bij betrokken ben. Het verbindt, door het samen te doen maak je het effectiever en het levert ander inzichten op. En daar hebben we bij de organisatie van zo’n groot toernooi enorm veel profijt van.
Hoeveel tijd ben je kwijt aan het vrijwilligerswerk?
Het kledingproject was het afgelopen jaar een intensief project, maar zo’n nieuwe collectie ontwikkel je natuurlijk niet ieder jaar. Gemiddeld ben ik nog 1 á 2 uur per week kwijt aan de coördinatie en uitrol. En eens in de maand sluit ik aan bij een bestuursvergadering. Ik zie die tijdsinvestering zeker niet als belasting, want het geeft mij enorm veel energie om dit met zo’n leuke groep mensen neer te zetten.
‘Vertel je omgeving wat jouw rol inhoudt. Of neem eens een keer iemand mee. Veel mensen zien op tegen de belasting, maar dat valt in de praktijk erg mee.’
Vrijwilligerswerk is lang niet voor iedereen een automatisme. Wat zie jij als beste manier om vrijwilligers te binden aan de vereniging?
Ik geloof erg in een persoonlijke benadering. Met name vanuit de bestaande vrijwilligers. Vertel je omgeving wat jouw rol inhoudt. Of neem eens een keer iemand mee. Veel mensen zien op tegen de belasting, maar dat valt in de praktijk erg mee. Er is veel mogelijk binnen een vereniging. En als je iets zoekt wat aansluit bij wat jij leuk vindt, of waar jij goed in bent, dan hou je het laagdrempelig. De vrijwilligers die ik op die manier heb binnengehaald waren meteen enthousiast. En veel van hen zijn nog steeds actief, dus met een beetje geluk heb je een vrijwilliger voor het leven!
Waar ben je zelf het meest trots op?
Het meest voor de hand liggende is het kledingproject ‘Twello kleurt oranje’. Dat was een groot project en maakt mij natuurlijk trots als ik alle leden in die kleding zie lopen. Het geeft energie, want je regelt de zaken en maakt het sporten voor jezelf en anderen mogelijk.
Zo’n boost geeft Twellolands mij ook. Het is een belangrijk project voor de hele vereniging. Dat is spannend, je wilt dat het succesvol is. Het afgelopen jaar heb ik daar al veel meer van genoten dan de jaren daarvoor, zeker na corona was het afwachten of het een succes zou worden. Maar als je samen met een leuke groep mensen ervoor zorgt dat 2.000 man volleyballen en lol maken, dat is toch gaaf! Als je dan over het sportpark kijkt, ben ik natuurlijk wel erg trots.
Zie jij nog kansen voor de toekomst?
Ieder jaar groeien we als commissie van Twellolands. Ikzelf zou het mooi vinden als het toernooi nog breder wordt. Die potentie heeft het. Met voetbal hebben we inmiddels een sterke band, vanuit de handbal zijn er mensen betrokken. Juist door dingen samen op te pakken, wordt het ieder jaar weer beter. En leuker voor de hele vereniging!
Kim in het kort:
Vrijwilliger sinds: 2004
Afdeling: Volleybal
Huidige rol: Kledingcommissie en organisatie Twellolands
Mooiste moment: Een paar duizend man enorm zien genieten op Twellolands. Dat geeft een enorme boost.
Mooiste compliment: Niet-Voorwaarts leden die zich spontaan aanmelden voor de Twellolands-commissie. We hebben blijkbaar iets neergezet wat enthousiasmeert en waar mensen deel van willen uitmaken. Een mooier compliment kun je niet krijgen.
'Je bent lekker in beweging en met elkaar is het altijd gezellig'
'Vraag je eens af wat het alternatief is? Een Netflix-serie kijken? Dan kies ik er voor om samen iets te doen met mensen uit mijn dorp en daarmee de vereniging te helpen.'
'Vraag je eens af wat het alternatief is? Een Netflix-serie kijken? Dan kies ik er voor om samen iets te doen met mensen uit mijn dorp en daarmee de vereniging te helpen.'